Hát így kezdődött. Az előző ovit is szerettük, bár voltak olyan időszakok amikor Csenge nem akart oviba járni. Geni volt a kezdeményező (mint általában az új szellemi irányoknál) és aki utánajárt az oviknak, lehetőségeknek. A Waldorf felszínesen megismert szellemisége szimpatikus volt számunkra, így kitöltöttük a felvételi űrlapot és jelentkeztünk. Volt egy személyes találkozó is, ahol beszélgethettünk a leendő óvónővel (Krisztivel) és beszélgethettünk egymásról. Nagy örömünkre hamarosan jelezték hogy Csenge szeptembertől az Óbudai Waldorf Óvoda neveltje lehet.

Az űrlapra valami ilyesmiket írtunk:1. Miért Waldorf?

Szeretnénk, ha gyermekünk természetes környezetben a természettel összhangban és annak ritmusában fejlődne illetve szeretnénk, ha hozzánk hasonló gondolkodású, tudatos szülők gyermekei vennék őt körül, ha egy olyan oktatási rendszert élne meg, ami élni tanítja és nem csak lenni.

2. Fejlődése

 • Várandósság: Boldog és kiegyensúlyozott volt. Aktív életet élt a pocakban.
 • Szülés, születés: otthon született, háborítatlanul, hosszú vajúdás után, természetes és nyugodt körülmények között (még csak nem is sírt :)
 • szoptatás, fogak: A szoptatás természetes és zavartalan volt, 2 éves koráig szopott. Az elalvással voltak kihívások, a fogzással kevésbé.
 • Mozgás: már 6-7 hónapos kora körül felállt, a kúszás és mászás fázisai megvoltak, de csak rövid ideig tartottak, ugyanis kb. 8 hónapos korától kezdve ő járni szeretett volna és egy éves koráig, míg magától járni nem kezdett addig édesanyja és édesapja kísérte két kezét  fogva mindenhová.
 • beszéd: a jelbeszédet 11 hónapos korában kezdte el tanulni, 14 hónaposan 50 jelet használt és 2 éves korára nagyon szépen beszélt már. Nem voltak kiejtésbeli problémák, nagyon pontosan és érthetően fogalmaz már pici kora óta.
 • betegségek: egy komolyabb betegségen esett eddig át, 8 hónaposan egy sérülést követően egy tenyér méretű égési sérüléshez hasonló bakteriális fertőzése volt. Érzékenység bármire – nem ismert.
 • Az ÉN:  Az én tudata a szomszéd kisfiúval történő játékok során villant meg először.
 • Szobatiszta: 22 hónaposan lett szobatiszta, mindennemű unszolás nélkül. A kakát pedig már 2 éves kora előtt a WC-be ürítette.
 • Étkezés: A hétköznapokban a reggeli a közös (általában pirítós, saját sütésű kenyér, paprika, paradicsom, vaj, méz, maláta kávé). Apa a munkahelyén étkezik, anya otthon a kisebbikkel főz. Csenge általában szélsőségesen keveset eszik és nagyon nehezen kóstol meg új ízeket. Szereti külön külön, összekeverés nélkül enni az ételeket. Ha megfelel számára az ebéd, akkor eszik, de elég nehéz megfelelni neki. Mindig kell valami mese vagy játék, akkor valahogy jobban sikerül elfogynia az ennivalónak a tányérból. A zöldségeket és gyömölcsöket csak nyersen vagy fagyasztva eszi. Kedvenc ételei a túrógombóc, sárgarépa, alma, sajtos tészta, mézes kenyér és a gabonakásákat is kedveli. Fő eledelének mégis egy nagy bögre tejeskávé mondható.
 • Alvás:a délutáni alvást 2 éves kora óta elkerüli. Ha közösségben van, vagy sok inger éri akkor általában elfárad és el tud aludni délután is. Az esti rituálé társasjátékkal kezdődik, majd fürdés, fogmosás után Apa vagy Anya bemegy vele a nagy közös ágyba. Ilyenkor 2-3 mese következik, egy pohárka víz, és alvás. Nem ébred fel éjjel, és nem szokott álmairól beszámolni. Furcsa, felvett szokásnak tűnő félelmei vannak, melyek hetente változnak: félelem az óra világító kijelzőjétől, egyéb világító pöttyöktől…

3. Viszonyok

 • Családtagokhoz: Apához és Anyához nagyon közel áll. Anya a szigorúbb, a szabályokat alkotó, Apa a játékosabb. Mindkettőhöz szívesen bújik ha szüksége van rá. A kistestvérével általában elnéző és segíti, de előfordulnak viták a közös játékokon. A közeli rokonokat is nagyon szereti és nagyon várja.
 • Játszótársak: Kevés rendszeres játszótársa van, de velük órákig el tud játszani, nagyon ritkák a konfliktusaik.
 • Idegenek: kipihent, jó hangulatú állapotában szokott kacérkodni idegenekkel. Azt viszont nem tűri ha egy idegen közelít hozzá. Megválogatja, hogy kivel beszélget.
 • Természethez: nagyon szeret kinn lenni a kertben, alig várja a kirándulásokat, a játszótereket. Szereti sorolni a növények neveit, és kavicsokat dobálni a patakba – tóba. A tengert, a vizet imádja és nagyon ügyesen mászik sziklára.
 • Állatok: az udvarunkban egy hatalmas kutya él, kedvelik egymást. A lovakat nagyon szereti, és általában jól kijön az állatokkal. Siklót már sétáltatott a kertben és a házban időnként előforduló százlábúakat védi és nevet ad nekik.
 • Játékszerek: szeret összetett, komplex szerepjátékokat játszani, ilyenkor a felépített színtér részleteit védi akkurátusan. Időnként egy egy plüss állatot hordoz napokig, de ez nem szokott hosszú távú lenni. Új játszótársakkal nehezen osztja meg a játékait, de akivel már összeszokott nincs ilyen problémája.
 • Hétvége: nagyon várja a hétvégét, mivel ilyenkor Apa is egész nap a családdal van és Anyának is több ideje marad. Jó időben hegymászás, túrázás, biciklizés és egyéb hasonló kalandokat vár, rossz időben medence, ismerősök meglátogatása, főzőcskézés, táncház a program.
 • Közösség: 3 éves koráig jártunk mondókázós-tornázós csoportba, jelenleg jár óvodába  (3. ker. Tégla utcai), valamint táncházba is viszonylag rendszeresen

4. Viselkedés

 • Alaphangulata: kicsattanó, szilaj, sugárzó, mosolygó, aktív
 • Idegen környezetben: ha talál számára kedves játékot (sporteszközt, hangszert, rajzeszközt), azonnal belemerül, megpróbálja bevonni a vele lévő szülőt, rokont, ismerőst

5. Játékai

 • Kedvenc játéktémái: Vonatok – autók utazása; szerepjátékok állatokkal; kis bolt és főzőcskézés; orvosos;dinoszauruszok, sárkányok, tűzhányók; mostanában az anya szerep és a gondoskodás is megjelent a repertoárban
 • Játékszerek: futóbicikli, labda, frizbi, fa vonat és sínek, kicsiknek való társasjátékok (készségfejlesztők), kisautók, kis plüss és műanyag állatok, orvosi kistáska, baba kiskocsival, festék, kréta, ceruza
 • Tevékenységek: társaságban fogócska, futkározás, ugrálás, biciklizés, télen csúszkálás, társasjátékok, szerepjáték, homokozás, rajz, festés, amikor fáradt akkor mese nézés könyvből vagy dvdről.