Tanpura

Tanpura

Egy kedves jóbarátom egyszercsak azt írta gtalkon hogy van két jegye a Gundecha brothers koncertre, ők nem tudnak jönni, de szerinte nekünk ez érdekes lesz. Hallottál már indiai klasszikus zenét?

 

A Gundecha fivérek dhrupad zenét játszanak, amiről azt tartják, hogy dallamai a legősibb máig fennmaradt dalok. A dhrupad énekes(eke)t általában két tanpurás kíséri, de előfordul időnként más kísérő hangszer (pl. dob) is.

A Gundecha fivérek specialitása, hogy hangjuk nagyon hasonló és egymástól veszik át a dallamot, amikor a másikból elfogy a szusz. A dhrupad zenét az énekesek viszik, általában egy mantrát kántálnak, pl valahogy így:

a re ne na, té te re ne na, ri re re ne na, te ne toom ne

Egy-egy szám több mint 1 órás is lehet, ezért a 3. óra után amikor visszatapsolták a zenészeket egy kicsit aggódtam. Az első számok annyira meditatívak voltak hogy bevallom őszintén el – el bóbiskoltam, de végig nagyon kellemes és hátborzongató volt hallgatni a művészeket.

Itt egy nem teljesen tipikus dhrupad zenét halhattok, amit a koncerten is énekeltek és azért tetszett annyira mert Geniről szól :)

[audio:04_Raga_Charukeshi-Sooltal.mp3|autostart=no|bgcolor=0x000000]