Gyerekkoromban nagyon sokszor találtunk ki új játékokat. A környékbeli gyerekek rendszeresen jöttek hozzánk, és mi animáltuk őket a legkülönfélébb módokon. Szilárd általában sportjátékokat talált ki, versenyeket szervezett. Mérte a fejlődést, a gyerekek alig várták a jó időt, az új olimpiákat.

Repülőverseny

Az én egyik kedvenc játékom a papírrepülő verseny volt. 5 repülő versenyzett, egy alapvonalról dobtam el őket minél messzebbre. Ahová estek, onnan indult a következő kör. 3 dobásból kellett minél messzebb jutniuk. A nyertesek “érmeket” kaptak, amit színes pöttyök formájában rá is rajzoltam az oldalukra. Három “aranyérem” – sárga pötty után a versenyzők medált kaptak. Volt medál a 6, 9, 12, 24 aranyéremért is. Az eredményeket ünnepélyesen és nagy élvezettel egy kis kockás füzetbe vezettem. A repülőknek változatos fantázianevük volt: Stargazer, Commodore, Titanic (ő igen sikeres – kartonpapírból készült darab volt), Enterprise, …

A környékbeli gyerekek voltak a nézők. Alig várták az újabb gépcsodák vagy újabb medál megjelenését, és nagy izgalommal követték az eseményeket. Nem nevezhettek be saját repülőt, nem érhettek hozzá a repülőkhöz, de a füzetet hozhatták utánam és a kiváltságosok meggyújthatták az áldozati oltárt. Ugyanis ha egy versenyen egy repülő utolsó lett, halálfejet rajzoltam rá. Ha összegyűlt 3 halálfej, ünnepélyesen elégettük. Megemlékeztünk esetleges sikereiről, nagy versenyeiről, majd picit megöntöztem benzinnel, és felgyújtottuk. A ceremóniát azok a szerencsések úszhatták meg, melyeknek sikerült már medált szerezni. Ők 3 vereség után az aggok csapatába kerültek, és időnként rendeztünk ilyen oldtimer versenyt is.

Autóugratás

Az autóugratás a repülős játék fedett pályás megfelelője volt. Csak az én kisautóim játszhattak, és más nem érhetett hozzájuk (furcsa kisfiú voltam, azt mondják – nem értem miért..). Volt egy hatalmas szőnyeg a szobánkban, ennek egyik végén felsorakoztak a járművek. Egyetlen gurítással át kellett hogy jussanak a szőnyegen. Amelyiknek nem sikerült, vagy felborult, az kiesett. A dolgot az tette izgalmassá, hogy  minden gurítás után egyre jobban feltekertem a szőnyeg szélét, így egyre nagyobbakat ugrottak a kocsik. Szilárdnak volt még két versenye, egy üveggolyós és egy gyufaszálakból épített autópálya verseny (legalább 5-8 doboz gyufából…).

Társasjátékok

A bolti társasjátékokat általában nem találtuk elég jónak. Sokat terveztünk, rajzoltunk újakat. Emlékszem egyszer karácsony előtt meglestük az ajándékok rejtekhelyét, és egy StarWars társast találtunk. A pályát megrajzoltuk az eredeti alapján suttyomban, de a szabálykönyvet nem néztük át, a pályára mi találtuk ki a szabályokat. Amikor megkaptuk az eredeti társast, nagy csalódás volt, a mi változatunk minden szempontból összetettebb és élvezetesebb volt :)

Később iskolában  sok labirintusjátékot rajzoltam az osztálytársaknak.

Kvízjátékok

Emeletes ágyunk volt, és nem túl magas szekrények teteje. Egyszerre 3 – 4 ember versenyezhetett úgy, hogy nem látták egymást. Általában én voltam a műsorvezető, és a kérdések kitalálója (leginkább természettudományból ihletett kérdéseket tettem fel).

Pálya és szerep játékok

Az akadálypályák építését és az ezzel kapcsolatos szerepjátékokat élveztük talán a legjobban. Egyre bonyolultabb és nehezebb akadályokat találtunk ki, melyek során az egész lakás egy idegen bolygóvá vált. Én szerettem eljátszani a kiszámíthatatlan idegen lény szerepet, akit az űrhajósok ébresztettek fel. Ilyenkor improvizálnom kellett a kegyetlen és jópofa viselkedésmintákat, a többiek pedig próbáltak olyan stratégiákat kidolgozni, hogy ne kerüljenek egy rettentő lény csapdájába, de azért meg tudják szerezni a célul kitűzött kristályt.

Mindezek azért bukkantak elő az emlékeimből, mert a minap Csengének ugróiskolát rajzoltam. A leányzó amióta csak jár, nagyon élvezi az ugrálást. 2-3 m -ről is leugrik az ölembe, közben a levegőben megpördül. Az ugróiskola szabályait fél óra alatt elsajátította, így elkezdtük a játékot továbbfejleszteni. Bevezettük a pörgő köröket, a futó kígyórészt, a piros pöttyöknél tapsolást és még sok mást :)

De beszéljen inkább a videó: