Amint megszületik egy baba, megérinti a világ. Az érintés nem veszélytelen. Nem féltem a kis lurkót, de figyelem azokat a mérföldköveket, melyeken szépen lassan áthalad:

  • Légzés elindulása – odabenn nem volt szükség tüdőre. A mindent tudó méhlepény keringette az oxigént és az ennivalót. Csanád kibukkanása után nem sírt (mint ahogy Csenge sem), csak egy kicsit nyöszörgött. Alig várok hogy ágyba bújhassak mellé, és hallgassam a szuszogását!
  • Szopi reflex – nem kezdett el azonnal szopni, erre várni kellett kb fél órát, viszont azóta már igen tehetségesnek bizonyult :) A szopizás nemcsak azért fontos, mert nem kell tápszerrel bajolni. Szopizás edzi a babát, gyorsabban múlik el a sárgulása, az előtejjel magábaszívja az alapvető immunemlékeztetőket, valamint ezzel stimulálja a mamcicit, hogy kezdjen el tejet termelni.
  • Köldökzsinór elvágása – édesanyjával összekötő húrt én vágtam el, kb. 10 perccel a születése után. Nem sokkal ezután megszületett a méhlepény is, ami nem volt szabályosan kerek, és nem középről indult a köldökzsinór sem. Úgy tűnik induláskor ketten voltak, de a kezdeti szakaszban Csanád társa feladta a versenyt. A méhlepényt Csengével ma ástuk el, fenn a HHH -en.
  • Emésztőcsatorna átjárhatósága – előfordul hogy nem járható át. A kaki és a zavartalan nyelés viszont azt jelzi hogy nincsen gond. Eddig 5x tettem tisztába a lurkót.
  • Találkozás a testvérrel – ezt is túléltük. Csenge nagyon aranyos volt, megpuszilta, az új – nemrég kifejlesztett – finompuszijával. Egyelőre nem ette meg meg semmi ilyesmi…
  • Sárgulás – odabenn az anyagcsere más, nagyon más. A légzéshez való alkalmazkodás egyik feltétele, hogy a vörösvértestek lecserélődjenek egy hatékonyabb típusúra. A régi vörösvértestek szétesnek, és ezek bomlásterméke a bőr sárgulását okozza. A vér-agy gát még kialakulóban van, és egyensúlyban kell hogy maradjon ez a sárgulást okozó anyag mennyisége a vér-agy gát hatékonyságának emelkedésével. Ha nagyon sárga egy baba, azzal kezdeni kell valamit. A kritikus időszak – 1 hét. Ma volt nálunk a gyerekdoki, és meg volt elégedve a csemeténkkel, még csak egy egészen picit sárga. Kapnia kell majd K és D vitamint is, holnap intézkedem…
  • Köldökcsonk – a zsinór babán maradt darabkája begyulladhat. Mi ezüst kolloiddal kezeljük.
  • és számtalan egyéb, amit majd idejében…

A második nap felvételei: