deviantart.com

deviantart.com

Sikerült leadni a PKU szűrőpapírt. A PKU (PhenylKetonUria) egy ritka és alattomos genetikai – gyógyíthatatlan betegség, aminek lényege, hogy a gyermeknek nincs vagy rossz a phenylalanine hydroxylase (PAH) enzime, ami bontaná az egyik fontos aminosavat a fenilalanint. Mivel nem ismerek a családunkban és Geniében sem ismert esetet, igen kicsi a valószínüsége hogy Csanádnak gondja lenne a fenilalaninnal… A betegségnek nincs látható jele egészen 1 éves korig, amikor is súlyos, visszafordíthatattlan értelmi fogyatékosság formájában tör elő. A tüneteket csak nagyon szigorú fenilalanin diétával lehet elkerülni. A szűrővizsgálat a kisbabák véréből történik, miután már néhány napja anyatejet fogyasztanak.

A kórházakban ezt a vizsgálatot automatikusan elvégzik akkor is, ha az anya nem marad néhány napot a kórházban, ilyenkor a szűrést meg kell ismételni általában, mivel még nem anyatejes a baba…

Otthonszülés esetén be kell szerezni orvostól – védőnőtől egy PKU szűrőpapírt, amit ki kell tölteni a baba adataival, valamint van rajta 5 karika, amit tele kell maszatolni a pici vérével, úgy hogy a vér teljesen ki kell hogy töltse a karikákat. A véres részt általában gyermekorvos vagy védőnő csinálja. Tűvel meg kell szúrni a pici sarkát, majd erőteljesen masszírozni kell belőle a vért (elég sok kell…)

Csengét egy gyerekorvos kínozta, de nagyon rossz volt nézni a küzdelmét, ezért én úgy döntöttem, hogy megpróbálom Csanáddal én megoldani. 3x szúrtam meg végülis egy steril tűvel, mert úgy tűnt, a tűszúrást jobban viselte, mint a hosszadalmas masszírozást (egész gyorsan elállt a vérzés). A végére már olyan szédülés fogott el, mint amikor tőlem vettek vért, de szerencsére sikerült befelyezni a műtétet.

Baba és mama jól vannak, papa még roszakat álmodik, de már jobban van :)

A gyerekorvosnál aláírásért kilincselve a következő bíztató szavakat találtam a falon. Mindenki okulására közzéteszem:

A szoptatás a baba táplálásának legegészségesebb, legtermészetesebb módja. Az anyatej az egyetlen teljesen kiegyensúlyozott táplálék. Összetétele egyetlen szoptatáson belül és a szoptatási időszak folyamán is változik, mindenkor a csecsemő, a kisgyermek igényeihez alkalmazkodik.

Az anyatej a legideálisabb táplálék a kisbaba számára, hiszen megfelelő mennyiségben tartalmaz minden fontos tápanyagot, amelyre a kisbaba szervezetének szüksége van. Legalább hat hónapos korig kielégíti  a kicsi táplálékszükségletét. Az anyatej étel és ital egyszerre. A szoptatás kényelmes is: ingyen van, és ha a baba éhes, mindig készen van, nem kell elkészíteni.

Az anyatej élő ellenyanyagokat tartalmaz, amelyek serkentik a csecsemő fejletlen immunrendszerének működését. Az anyatej védőanyag tartalma aszerint változik, hogy az anya környezetében milyen kórokozók fordultak és fordulnak elő. Az anyatej ellenanyag tartalma a gyermek féléves kora körül – akkor, amikor a kisbaba kúszni-mászni kezd, s így nagyobb a fertőzés veszélye – újra növekszik. Ha teheti, mindenképpen szoptassa kisbabáját eddig az időszakig.

Az anyatej a kereslet-kínálat törvényei szerint termelődik. Ez azt jelenti, hogy minél gyakrabban van mellen, és minél hatékonyabban szopik a csecsemő, annál több tej termelődik. Azoknál az anyáknál, akik tartósan, hosszú ideig szoptatnak, ritkábban fordul elő mellrák, petefészekrák és csontritkulás. A szoptatás az anya testében növeli az oxitocin hormon szintjét, ami elősegíti a méh összehúzódását.

Az anyatejjel táplált gyerekeknél ritkábban fordul elő allergia, felső légúti megbetegedés, bélfertőzés, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, inzulinfüggő cukorbetegség, fogfejlődési eltérés.

Kerülje a cumisüveg és a cumi használatát, mert ez megzavarja a baba szopási technikáját. A későbbi beszédfejlődés és fogazat szempontjából is döntő jelentőségű a szoptatás.

A szoptatás nem csak táplálás, hanem egyben pozitív lelki támasz is. Az igény szerint szoptatott babák kiegyensúlyozottak, a gyakori testkontaktus elősegíti az anya és gyermeke közötti kötődés kialakulását. Az anya hamarabb megérti a kisbaba jelzéseit, a szoptatás megnyugtatja a csecsemőt. A szoptatás közelséget, biztonságot, megnyugvást, örömet jelent mindkettejük számára.

Legyen türelmes, foglalkozzon a babával miközben szoptat: beszéljen hozzá, létesítsen vele szemkontaktust, és élvezze azt a bensőséges viszonyt, mely a szoptatás közben anya és gyermeke között kialakul. Ha teheti, szoptassa minél hosszabb ideig gyermekét, hiszen a szoptatással töltött hónapokkal jól megalapozhatja gyermeke testi, lelki és szellemi fejlődését.

Forrás: Felicitas egyesület