Az idei “torkos csütörtök” napot az Onyx étteremben ünnepeltük (tavaly a Spoon volt a soros).

A választás hirtelen történt, miután olvastam Plastik Józsi bejegyzését, akinek az Olimpia bemutatását is köszönhetjük. A degusztációs menük változtak azóta, de vannak párhuzamok.

(Ha esetleg valaki nem tudná, a “torkos csütörtök” évente fordul elő, és ilyenkor féláron van az éttermi fogyasztás az ország számos éttermében…)

Az Onyx az eddig általunk látogatott éttermek közül a legdrágább és legidegenebb. Lehet, hogy a kettő valahol a magasban össze is függ. Egy 7 fogásos degusztációs menü ára 15 000 Ft körül mozog, és ezzel még nem is nagyon lehet jól lakni (bár van benne minden herkentyű). Az Onyx a Gerbeaud cukrászda étterme, ahol hemzsegnek a díjnyertes szakácsok.

Szép reményekkel érkeztünk a helyre, és mivel Vasárnap egy családi Olimpia látogatáson estünk át, az összehasonlítás tálcán kínálta magát. Az Olimpiába visszatérni csodálatos volt. Az Olimpia etalon. Az Onyx nem lesz az.

Olimpia Onyx
Környezet Kellemes a hangulat, tágas a tér Zsúfolt, pici hely. Az asztalszomszéd válla 40 cm -re volt az enyémtől
Kiszolgálás A pincérek közvetlenek, humorosak, lazák. Érezni hogy szeretik a munkájukat. Arisztokratikus távolságtartás, profi munkások, fehér kesztyű
Tálalás Ad-hoc. Néha ötletes, néha furcsa. Nekem tetszik Megtervezett, tökéletes. Szerencsére néhány filmben láttam már, hogy kívülről befelé kell elvenni a sok sok evőeszközt :)
Ételek Az Olimpia modellje számomra a tökéletes. Az aznapi alapanyag a lényeg. Erre épül rá az aktuális, kreatív menü. Ebben a modellben látom a folyamatos lelkesedést, érzem a kísérletezés örömét, egy remek mesterszakács mosolyát nap mint nap. Negyed évente van új menü. Beszállítók, alapanyagok, tervezettség, gyártás. Egy kreatív ember ezt nem űzheti folyamatosan.
Egyéb Nem ürült ki a poharunk, ha mást nem kértünk, szikvizet azonnal kaptunk. A rendkívüli házi kenyér a még rendkívülibb sózott vajjal korlátlanul, számolatlanul fogyhatott. Az ásványvíz és a 100% -os gyümölcslé egy áron van. Azon az áron, amin már koktél se kellene. A nagy csupor rendkívüli sózott vajhoz 2×2 szelet rendkívüli kenyér járt. A kenyér gyorsan elfogyott, és érthetetlen módon vacsora végéig orrunk előtt maradt a vaj. Utoljára de nem utolsó sorban a legnagyobb levonás az árért jár. A torkos csütörtök ellenére többet fizettünk, megy egy jóval kiadósabb Olimpia menüért…