Böjt

Böjt

Négy éve kezdődött. Akkor próbáltam ki először a léböjt kúrát, böjtöt.

Nem egy meghatározott módszert követtem, hanem hosszas információ gyűjtés után egy nekem tetszőt alakítottam ki. A lényege az volt, hogy húsvét előtt egy héten át nem vettem magamhoz szilárd táplálékot. Amit fogyasztottam: répalé, céklalé, káposztalé, vegyes zöldség lé, paradicsom lé és salaktalanító ill. tisztító teák nagy mennyiségben.

Időnként, ha szükség volt rá, egy kis juhar szirupot is fogyasztottam, de egyébként semmi egyéb édeset.

A második évben már Miklós és Dávid kollégáim, barátaim is együtt böjtöltek velem :)

Tavaly ajánlottak egy teát, amit Calli teának hívnak (kamélia levél, fehér eper kivonat, vízi hídőr gyökér kivonat, vöröslevelű alangfűgyökér), egy filterből 2-3 l tea készül. Ezt iszom azóta is, nem olyan rossz ízű, mint a salaktalanító. Igazából nincs is íze.

Az idei böjtöm hétfőn kezdődött. Vasárnap ettem utoljára. Az irodába bevittem egy bio répalevet, céklalevet, paradicsomlevet, 100% bio ananászlevet és a Calli teát (naponta 2 adag – 1.5 literben). A böjt alatt nem fekszem le későn, és reggelente nyújtógyakorlatokat végzem, rendszeresen tisztítom a nyelvemet. Az idei böjt jóval tudatosabb, mint az eddigiek, szeretném megvizsgálni a hatásait előítéletek nélkül (nem könnyű).

A böjtöm oka sokrétű:

  • Test és ego fegyelmező gyakorlat, vagyon én vagyok -e még az úr a házban
  • Ego játék – én vagyok a fasza gyerek, ilyet is tudok, na mit szóltok! :)
  • Ősi hagyományok követése – jó érzéssel tölt el, hogy húsvét előtt Jézus és még sokan mások is velem együtt böjtölnek
  • Tisztítókúra – a sok sok méreganyag ami év közben lerakódik testem rejtett zúgaiban, így esélyt kap távozni. A rengeteg folyadék, tiszta zöldséglevek mindenképpen átváltoztatják a belső folyamatokat.
  • Tudatállapot és önvizsgálat – befelé fordulás, megismerése belső akaratomnak és szándékaimnak
  • Az utóbbi időben (kb 2 hónapja) furcsa kiszáradt, piros foltok jelentek meg az orrom mellett, az orrom oldalán, valamint az orrnyergem felett. Sokmindennel kenegettem, de a helyzet nem változott. Ha valamilyen táplálék okozta, talán most alábbhagy.

1. nap

Éhes vagyok, de nem vészes, a sok folyadék helyettesíteni tudja a jó falatokat. A hangulatom jó. Koncentráció képességem, motivációim is rendben. Izmaimban van erő, tudnék ma jégkorongozni, ha lenne jégkorong.

2. nap

Rettentő éhes vagyok. Az elmém folyamatosan étel képeket sugároz a látóterembe, mindenről valamilyen finomság ugrik be. Hangulatom ingadozó, motivációim rendben. Vannak rövidebb elkalandozó perceim. Felmerült bennem, hogy jó -e ez nekem. A kísértés erős, de ezt végigcsinálom, közben nagyon figyelek…

3. nap

Megszűnt az éhség érzet. Iszogatom a leveket, finomak. A szaglásom kiélesedett, nagyon jól esik az irodában a kávé, illetve  a metrókban a Princess falatok  illata. Estére kicsit bekomorulok (új szó?). Egy egy feladatra jól tudok koncentrálni, és lebegés érzésem van. Nem tudok viszont mindenre figyelni, illetve sokkal inkább befele fordulok. Ez este jelentkezik még erősebben, amikor nem érzem át az érzéseket, nem tudok belemerülni beszélgetésekbe. Gyengülök. Jól esik üldögélni, a lépcsőzés után érzem a combomat. Kellemetlen a lehelletem.

4. nap

Éhes nem vagyok. Lebegek. Tárgyilagosabb vagyok mint máskor. Nehezen tudok olyasmivel foglalkozni, amit nem érzek igazán fontosnak, de a munkám része lenne. Ezért a koncentrálás, fókuszálás is nehezebb. Vettem tic-tac -ot. A világ távolodik. A szemeim karikásak, pedig sokat aludtam. Az arcomon lévő piros nem múlik. Csengett a fülem! Ha ismerőseimre gondolom mind esznek valamit…

5. nap

Jól vagyok. Egyenletesen, kiegyensúlyozottan. A világ (maja) még távolabb van. Amivel éppen foglalkozom, az nagyon jól megy, de eltűnt a multitask képességem. Az idő furcsán, hullámokban múlik. Lementem ebédelni a kollégákkal, nem zavart hogy ettek, élveztem az illatokat. A világ tele van finom illatokkal, még az iroda is! Holnap enni fogok.

6. nap

Megvártam az éjfélt, és megrágcsáltam jól egy – két babapiskótát. Hihetetlenül jól esett! Reggel pirítós reggeli, kicsi vajjal, medvehagymával. Feltámadt az erőm, és irányítani is tudom :) Délután szójás lasagne -t sütöttem, Isteni lett! Lassan helyre áll a rend.

A böjtnek vége, holnap Húsvét!