Csenge belázasodott. Egész nap aluszékony volt, és kedvetlen. Este egy langyos fürdő után felélénkült, de csak átmenetileg. Éjjel már 40 fokos volt szegényke. A lázát nehéz mérni, nem engedi még így bágyadtan sem. Beadtam neki egy Germicid-C kúpot, majd nekiálltam kutatni egy kicsit láz témában.

Mint az egészségügyben annyi minden, a láz és kezelésének javaslatai is ellentmondásosak. A jól szerkesztett gyerek portálokon, és gyógyszergyártók reklámoldalain a láz egy komoly, veszélyes mumusnak tűnik. Vannak viszont források, ahol a lázat egy természetes jelenségnek tartják, ami nem igényel kezelés, csak fokozott figyelmet.

Node mi is a láz, mire való?

A lázat legegyszerűbben úgy képzelhetjük el, hogy szervezetünkben valaki felcsavarja a termosztátot. Ez a „termosztát” a köztiagyban lévő központi hőszabályozó rendszer. A „felcsavarás” következtében összehangoltan növekszik a hőtermelés és csökken a hőleadás, következésképpen emelkedik a testhőmérséklet.
A láz kezdetén normális hőmérséklet mellett növekedni kezd a hőtermelés (általában didergéssel együtt) és gátlódik a hőleadás. Ezt jelzi a kéz és láb bőrének elfehéredése, lehűlése, érszűkület alakul ki. A láz maximumán új egyensúly alakul ki a hőtermelés és hőleadás között, így a testhőmérséklet egy magasabb értékre áll be. A láztalanodást fokozott melegérzés vezeti be, értágulás, a bőr melegedése és verejtékezés alakul ki.

A magasabb hőmérséklet gátolja a kórokozók szaporodását, gyorsítja az ellenanyagtermelést, a kórokozók megsemmisítését. A szervezet védekezőrendszere 37,5 fok körül a legaktívabb. Ezért a mérsékelt, a szervezetet nem túlságosan terhelő láz csillapítása felesleges.

Forrás: http://www.babanet.hu/publ/laz.htm

A fenti forrás határozottan a láz csillapítása mellett érvel, gyógyszerrel és fizikai módon.

Egy másik (egyébként rendkívül esetlenül szerkesztett, holland orvosi) forrás egy 2007 -es Athéni konferenciára utal, ahol a napjainkban még élő lázfóbiáról is szó volt. Ennek lényege, hogy a köztudatba igen lassan jutnak át a tudomány új észrevételei, főleg akkor, ha azok ellentmondanak a régi elveknek, hagyományoknak.

E forrás (http://home.hetnet.nl/~szijjarto/) összefoglalása szerint:

  • A láz nem veszélyes, csillapítása csak ritka különleges helyzetekben indikált
  • Lázcsillapító a közérzet javítása céljából adható
  • A fizikális lázcsillapítás nem javasolt
  • A hazai lázcsillapítási gyakorlat elavult és káros

Mindenesetre a sok folyadék itatás, sokat szeretgetés, újabb tünet esetén orvoshoz fordulás továbbra is játszik.

Jó egészséget mindenkinek!