Van egy kedvenc sci-fi regénysorozatom, amiben a főszereplő egy nagy tekintélyű,  súlyos múltú személy, és a regény egy szakaszában különös, elgondolkodtató foglalkozást űz. Ő a Holtak Szószólója. A foglalkozása abból áll, hogy az elhunyt személy családjához költözik egy időre, és sokat beszélget azokkal, akikkel kapcsolata volt a halottnak.

A legtöbb ember élete végén sok sok szálat hagy elvarratlanul. Ezek a szálak gyakran szúrnak másokat, megkötöznek, és a temetés után nincs feloldás. A szálgombolyító elhallhat, a szálak maradnak.

A Holtak Szószólója felgombolyítja ezeket a szálakat és egy beszédet készít, amit a temetésen, minden résztvevő jelenlétében elmond. Szól a halottért, a halott nevében. Elmondja a halott életét úgy, hogy lehetőleg kibogozza a gubancokat. Rajta keresztül a rokonok megértik az elhunyt mozgatórugóit, hogy miért bántott néha, miért döntött mások számára érthetetlenül. Ha jól végzi munkáját, feloldoz, elenged, megkönnyít. Hányszor érezzük azt egy egy temetés során, hogy nem lett valami lezárva, valamit nem mondtunk el, valamit nem bocsátottunk meg…

Nos ez a “szakma” valahogy most felbukkant a fejemben, a könyv egyébként számtalan továbbgondolásra érdemes ötletet sorakoztat fel, mint pl. az ikerquarkokkal történő azonnali kommunikáció, vagy az elméleti biológiát súroló aiua vektorokból építkező élő szervezetek elmélete, akiknek vezérlő aiuája a nemlétből szakad át a mi univerzumunkba, és nem utolsó sorban az értelmes, kommunikáló vírusok létezésének lenyűgöző leírása.

A könyv sorozatot  Orson Scott Card írta, a címe Végjáték.