Kicsi lányunk egyre jobban ráhangolódik az alvási ciklusunkra, már egyáltalán nincsenek vele gondok alvásilag.

A múlt héten történt egy nagy előrelépés, ugyanis megérkezett a “Bandi heverő“. Addig a hagyományos rácsos ágy börtönben sínylődött a kiskorú. Az altatása úgy zajlott, hogy leginkább “a Mamával” a nagyágyban mesélgettek, elaludtak – apa egy idő után felrázta a Mamát (ez a lépés nem mindig sikerült), és beemelte cellájába a kis mormotát. Éjjel 3-4 körül rájött, hogy megint lecsukták, és kikéredzkedett. A Mama félálomba kiemelte, letette közénk, másra nem is emlékezett, a következő momentum már az volt hogy valaki reggel 8 körül ugrál rajtunk és a fejünkre ül…

Szóval a rácsokkal voltak fenntartásai a csemetének. Viszont a “Bandi heverő”, az már az övé. Reméltük hogy így alakul, hiszen ha megérkezik a kistesó, ne érezze úgy hogy az ő státusza mint elsőszülött hercegnő megingik :)

A heverőt a nagy ágy mellé toltuk, és egy szintre hoztuk vele, így most van egy hatalmas alvó placc, aminek a megfelelő sarkában büszkén, nem elzárva tőlünk hortyoghat kedvére. Olyan ez mint a modern állatkertekben – nincs rács, mégis a helyén marad minden mackó.

A lefekvés előtti rituálék:

  1. fürcsi a halacskákkal (Apa orca – kardszárnyú delfin – mama orca, nekik van egy nagy fehér cápa kisfiuk, rendszeres konfliktusok a kardhallal, rákocskával és a csikóhallal, akik csipkedik őket, viszont az orvoshal megvarrja gyorsan a sebesült uszonyokat és a végén együtt táncolnak meg repülnek)
  2. jön apa búvár egy búvárpipával és kifogja egyenként a tengeri lényeket, ezek meg visszaszöknek amikor apa búvár nem figyel. Utolsó kifogandó vízi lény maga Csenge – őt gyakran robotocska, vagy űrhajó emeli ki – mikor hogy…
  3. törölközés közben néhányszor fel kell borítania apa búvárnak a vödröket, és változatosan kell bosszankodnia (pl. azt a kutyafáját, a fóka csiklandozza meg, hangya rúgja meg)
  4. pelus (már csak éjjelre!), pizsi (ezt nem mindig sikerül felimádkozni), fogmosi, köpő verseny…
  5. ha még nincs késő, egy kis társasjáték még esedékes, vagy építünk egy egy fűtőházat, űrhajót úgy hirtelen (ha az autók és vonatok fűtőházba kéredzkednek, lehet tudni álmos már a lány…)
  6. bevonulunk a szobába (felváltva a Mama vagy Apa viszi be) és elkezdődik az elalvás kb. fél – 1 órás procedúrája

Esti mesék és játékok:

Pókocska

Az olvasólámpa által megvilágított apai kéz árnyékot vet a plafonra. Az apai kéz messze van a lámpától, ezért az árnyék (a Pókocska) kicsi és éhes. Amint eszik nőni kezd (közeledik a lámpához az apai kéz), ilyenkor félünk tőle, majd elalszik és összemegy (ilyenkor nevetünk), majd mivel nem kap enni, összemennek a lábai, sőt el is tűnnek, a pókocskából egy kukorica mag lesz (még jobban nevetünk). Ezután kap egy kis ennivalót a pók, így kipattan egyik lába, amivel elég esetlenül mozog. Majd szép lassan a többi is… Ez a folyamat addig ismétlődik ciklikusan, míg apa keze fájni nem kezd.

Bém

A bémecske mint állat, közös találmány. Egyszer Apa mesélt egy kis erdei állatról, ami nagyon nagyon lassú (mint a csiga), és Csenge elnevezte Bém -nek, Bémecskének. Ez a Bém meg szeretné látogatni a barátait, de mivel nagyon lassú, nem tud igazán közlekedni, odahívja valamelyik közeli állatot, aki némi elemózsia ellenében viszegetné is. Csakhogy Bémecskének kifogyott az éléskamrája.

Elkezd azon tanakodni, hogy akkor ő ültet egy dinnyét, magról. Majd eszébe jut (és innen folyamatos kacagás a mese), hogy hát ha a dinnye megnő, ilyen lesz mint a labda, és huss, elgurul, nem tudja megfogni. A karalábé is elszalad, és a karfiol is. A paradicsomról meg a krumpliról nem is beszélve. A répa elugrál, sőt a brokkoli is gyorsabb mint a bém. Ez a felsorolás addig folytatódik, míg apa fel nem sorolta a létező összes zöldséget meg néha gyümölcsöt is (mindegyik gyorsabb mint a Bémecske)

Ki mit dolgozik

Reggelente munkába menet el szoktam búcsúzni a lányoktól, és a lány tudja hogy apa dolgozni megy. Egyre gyakrabban kérdezgeti azt is, hogy ki mit dolgozik. Ezért mostanában az a mese a legsikeresebb, amikor felsoroljuk, mit dolgoznak a rokonok, ismerősök.

A legnépszerűbb a Szilárd mint szakács, mert részletesen el kell mondani, hogy jön a vendég, kér valami furcsa ételt (ráklevest, rántott paradicsomot, hangyás tésztát, …) és a Szilárd ezeket mind megfőzi finomra.

A másik kedvenc Ákos tati, aki megvizsgálja a betegeket, csövet dug beléjük (Esofago-Gastro-Duodeno-Scopia), majd polipocskát talál, amit hurkocskával elekromosan leégeti, és kiveszi egy kis fogócskával, majd széttapossa hogy meggyógyuljon a beteg.

Ani-mami is kedvelt szakmát űz, angolul tanít diákokat, akik először nem értik amit mond, de egy idő után már megértik egymást. Ennek apropóján Csenge elkezdett tanulgatni angol szavakat, számokat, …

Apika malacokból csinál kolbászt és szalonnát és egyebeket, ezt a folyamatot is részletesen el kell mesélni.

Nagyi mint óvónéni már bemutatta neki a munkáját, de ezt is fel szoktuk eleveníteni, hogy énekelnek, esznek, alszanak a gyerekek

Altató dalok

Előfordul hogy a szakmák részletezése után olyan álmos lesz, hogy befordul és alszik őkegyelme, de néha kér egy kis zenei rásegítést. Azokkal a dalokkal álmosítom, amiket Édesanyámtól tanultam:

pl. Szép csillagos az éj, pár tücsök hangja kél, lágy puha fényét hinti rád a holdsugár. Hát aludj kedvesem, álmodjál csendesen, a tó tükrén, az erdő mélyén csend honol. Reggelre új nap virrad rád, s majd játszol kergetősdit, s bújócskát. Hát aludj kedvesem, álmodjál csendesen, a tó tükrén, az erdő mélyén csend honol.)

A Szellő zúg távol, alszik a tábor…

A Ici-pici lencsi lány, …