Ajvár

Ajvár

Bemutatom az Ajvárok királynőjét. Megközelíti, illetve meg is haladja a szerbia mélyén kóstolható házi változat minőségét és állagát.

Nem hasonlít a Pesti áruházakban kapható ajvárnak csúfolt, savanyú, darált valamikhez!

Sajnos Magyarországon nem szerezhető be. A termékcsalád neve: Bakina Tajna (Nagyi titka).

A kis füzetecske az alábbi tudnivalókat közli:

Az igazi házi csípős ajvár a nemzeti konyhánk egy eredeti terméke. Elkészítése kizárólag házias körülmények között Ajvár paprika (Capsicum annum) felhasználásával, nagymamáink hagyományos receptje alapján történik.

A termék a kivételes minőséget a speciális elkészítési módnak köszönheti. A paprikát fa tüzelésű sütőben kézzel forgatjuk, vesszük le a tűzről, és miután kihűlt, kézzel hámozzuk, tisztítjuk, majd őröljük és pörköljük lassú tűzön folyamatosan kevergetve. A folyamat végén a pikáns íz elérése érdekében csípős paprikával fűszerezzük. 

Az eredeti íz és kivételes minőség záloga a nagy odafigyeléssel végzett kézi feldolgozás, a sok éves tapasztalat, hozzáértés és türelem.

A termék felhasználható kenyérre kenve, sültek, előételek, húsok mellé és salátaként is. A valódi házi csípős ajvár minőségével és ízével leveszi a lábáról a legkényesebb gurmanokat is.

Nos a hír igaz. Ez a kaja valóban fantasztikus! Ha szerbiában járunk, ne felejtsünk el venni néhány üveggel!

Végezetül egy ajvár recept:

Hozzávalók:
100 db piros húsos paprika,
5 kg paradicsom,
7 dl olaj,
só,
20 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A paprikákat megsütjük a platnin.

A paradicsomot megmossuk és megsütjük, majd meghámozzuk, és húsdarálón ledaráljuk.

Nagyobb lábasban megmelegítjük az olajat, hozzáadjuk a darált paradicsomot és a paprikát, majd sózzuk, és hozzáadjuk a ledarált fokhagymát is.

Sózzuk még ízlés szerint, és kb. 1,5 óra hosszáig sűrűre főzzük.

Mikor olyan sűrű a massza, hogy a fakanál csíkot hagy benne, akkor kész az ajvár. Tiszta dunsztosüvegekbe helyezzük, lekötjük celofánnal még melegen, és kidunsztoljuk.

Megjegyzés:
Az igazi ajvárhoz, nem kaliforniai húsosat, sem masféle paprikát nem használnak, hanem kizárólag a hosszú, húsos elefántfül paprikát. A Sültpaprikasaláta is kizárólag ebből az igazi! Általában pljeskavica és csevap mellé szolgálják fel hagymával.