A minap megnéztem “Az Utolsó Óra” című filmet (IMDB). A film a mostanában divatos “néhány okos monologizál és van egy narrátor akit mindezt összegzi” típusú. Témája a globális felmelegedés, és a civilizációnk fennmaradásának esélyei. Ebben a témában láttam már jobb filmet is (pl. Al Gore: Kellemetlen igazság – An Inconvenient Truth, IMDB).

Összefoglalva arról szól mindkettő, hogy nem állunk túl jól a természettel való összecsiszolódással, és ha nem változtatunk a hozzáállásunkon azonnal, akkor láncreakció szerűen fog összeomlani számos olyan geobiológia rendszer ami most a civilizációnkat fenntartja. Egy érdekes gondolat a filmből:

A XVIII -ik századig az emberi civilizáció nagyrészt az éves napenergia mennyiségét élte fel a bolygónkon. Vagyis arra rendezkedett be, hogy egy évben a nap segítségével előállítható bizonyos mennyiségű élelmiszer, faanyag, energia. Ez egy fenntartható és egyensúlyban lévő rendszer volt, természetesen szabályozott felső korláttal. Miután elkezdtük egyre nagyobb mértékben használni a múlt napenergiáját (vagyis az ősidőkben a nap energiájának köszönhetően növő fák, élőlények által hátrahagyott szenet, kőolajat, földgázt), elkezdtünk szaporodni, berendezkedni egy tartalékokat felélő életformára…  Ma csak azért tudunk ennyien élni a bolygón, mert az ősidőkben összegyűlt energiát éljük fel. Ez el fog fogyni, és a hirtelen elhasználásuk hirtelen juttatja a levegőbe az elhasználásuk végtermékeit…

A másik számomra érdekes gondolat az volt, hogy kiszámolták mennyi lenne dollárban az szolgáltatás, amit a természet nyújt az emberiségnek. A szolgáltatások pl: levegő, víz, föld tisztítása, talaj megkötése, biomassza termelés, beporzás, gyógyszer előállítás, … Sok trillió dollárra jött ki évente ez a szolgáltatás mennyiség. Vagyis ezekre a feladatokra ennyit kellene költenie az iparnak, ha tönkretenné a természetet. A probléma az, hogy a gazdaság, az ipar nem veszi figyelembe ennek a szolgáltatásnak az értékét, nem számol vele, úgy tekinti hogy ez ingyen van, mindig is volt – mindig is lesz. Ezért lehetséges az, hogy ma elképesztően olcsón tud bárki hozzájutni tömegesen gyártott termékekhez. Nem fizetjük ki a természet leamortizálásának árát!

A nap kémény

A filmben volt egy hivatkozás egy újszerű napenergiát hasznosító erőműre. Meglepett a dolog, mert eddig még nem hallottam róla. A neve magyarul “Napkémény”. A Napkémény egy 1 Km magas torony, amiben gyakorlatilag egy folyamatos mesterségesen generált termik mozog felfele, meghajtva ezzel a hagyományos turbinákat. A torony körül lévő “tányér” két rétegű, és a nap folyamatosan melegíti a benne lévő levegőt, ami a kéményen át jut ki a magasban lévő hűvös rétegbe, az így keletkezett légnyomás különbséget pedig a kör szélén szívja be. Valahogy így:

Spanyolországban már készült prototípus, az Ausztráliába tervezett darab 200 000 háztartás elektromos energia ellátását biztosítaná (200 MW). Hajrá Ausztrália!

Akit több részlet is érdekel:

http://www.youtube.com/watch?v=0tWlP0knKQU

http://en.wikipedia.org/wiki/Solar_updraft_tower

http://alt-e.blogspot.com/2005/06/smaller-more-efficient-solar-energy.html

http://www.enviromission.com.au/