[Előzmények]

A Hitler-tapasztalatot is a csoporttudat tette lehetővé. Sokan úgy akarják beállítani a dolgot, hogy Hitler a ravaszsága és szónoki készsége segítségével befolyásolt egy csoportot, nevezetesen a honfitársait. Igy mindent Hitlerre lehet kenni – és pontosan ez a magyarázat célja.

De Hitler semmit sem tehetett volna embermilliók támogatása, együttműködése és behódolása nélkül. A magát németnek nevező alcsoportnak számolnia kell a holokauszt felelősségével. Ahogy az történni szokott, bizonyos értelemben a nagyobb, emberiségnek nevezett csoport semmit nem tett, közömbös maradt az európai, a németországi szenvedések iránt, mindaddig, amíg olyan méreteket nem öltött, hogy a legmegrögzöttebb elkülönülő sem hunyhatott szemet fölötte.

Érted már, hogy közös tudat segítette világra a náci mozgalmat?  Hitler csak megragadta az alkalmat, de nem ő teremtette!

Nézzük a tanulságot, mert az a legfontosabb. Csoporttudat – elkülönülés- és felsőbbrendűség-tudattal. Hová vezetett? Félelmetes kegyetlenséghez, a kegyetlenséget tudatvesztés követte.

A merev nacionalizmusban gyökerező közös eszme eltapossa mások jogait, ám mindenkitől elvárja, hogy biztosítsa az övét, ezzel igazolva a megtorlás jogosságát, a „megoldást” és a háborút.

Auschwitz jelentette a zsidókérdés náci megoldását.

A Hitler-tapasztalatban nem az a szörnyű, hogy megesett az emberi fajjal, hanem az, hogy az emberi faj lehetővé tette, hogy megtörténjen.

Nem az a megdöbbentő, amit Hitler cselekedett, hanem hogy mennyien követték.

Nem csak az szégyen, hogy Hitler sok millió zsidót ölt meg, hanem az is, hogy zsidók millióinak kellett meghalnia, mielőtt megállították Hitlert.

A Hitler-tapasztalat célja, hogy az ember szembesüljön önmagával.

Sok jelentős tanító élt a történelem során. Bármelyikük tanítását követve megérthettétek volna, Kik Vagytok Valójában. Megmutatták nektek legmagasztosabb és leghitványabb képességeiteket.

Lélegzetelállító példákat tártak elétek arról, mit is jelent embernek lenni: hová juthat valaki bizonyos adott tapasztalatokkal, hová juthatnak és hová fognak jutni oly sokan közületek ezzel a tudatossággal.

Ne feledd: minden a tudatosság. Tapasztalatot teremt. A csoporttudatnak hatalma van. Kimondhatatlan szépségekre és kimondhatatlan szörnyűségekre képes. Csak rajtad múlik, mire használja fel a tapasztalatokat.

Ha nem vagy elégedett a csoportod tudatával, változtasd meg.

A legjobb mód mások tudatának megváltoztatására: a példamutatás.

Ha ez sem elég, alapíts saját csoportot, legyél te annak a tudatnak a forrása, melyet meg kívánsz tapasztaltatni másokkal.

Minden veled kezdődik.

Változzon a világ?  Változtasd meg magad körül!

Hitler rendkívüli lehetőséget adott erre. A Hitler-tapasztalat– ugyanúgy, mint a Krisztus-tapasztalat – tökéletes volt a maga módján, hogy rámutasson az igazságra: hogy szembesítsen önmagatokkal. Ám ezek a nagyobb tudatosságúak – Hitler és Buddha, Dzsingisz kán és Hare Krisna, Attila, a hunok királya és Jézus Krisztus – csak addig élnek, amíg emlékszel rájuk.

A zsidók azért építenek emlékműveket a holokausztnak, hogy soha senki ne felejtse el. Mert mindenkiben ott rejtőzik egy kis Hitler, csak kérdés, hogy mekkora.

A népirtás mindig és mindenhol népirtás, tökéletesen mindegy, hogy Auschwitzban, vagy Wounded Knee -ben történik meg.