[Előzmények]

A párbeszéd folytatódik :)

… Miért kísértenélek titeket éjjel-nappal, hogy rajta, csak sértsétek meg az általam felállított törvényeket?

Nem Te kísértesz minket. Az ördög a kísértő.

Tehát nekem megint nincs semmiféle felelősségem.

Akárhogy is nézem, ebbe az érvelésbe csak úgy tudtok némi logikát csempészni, ha minden erő és hatalom nélkül valónak mutattok be. Nem zavar, hogy egy olyan Istent képzelsz el, aki megteremt egy lényt, mondjuk az ördögöt, akit aztán nem tud irányítani?

Nem mondtam, hogy nem tudod irányítani az ördögöt. Hiszen te irányítasz mindent!  Csak éppen úgy döntöttél, hogy szabadjára ereszted az ördögöt, hadd kísértsen minket.

De miért, ha egyszer azt akarom, hogy visszatérjetek Hozzám?

Mert az a szándékod, hogy önnön döntésünk alapján térjünk vissza Hozzád, nem azért, mert nincs más lehetőség. Miénk a választás a Mennyország és a Pokol között.

Kezdem sejteni, hogy jutottatok el ehhez az elképzeléshez.

Ha úgy gondoltok Istenre, mint ez, azzal egyúttal úgy vélitek, hogy nem amaz. Ami elég nagy tévedés. Isten – Minden. Hitler tehát a következő okokból ment a mennybe.

A tettei, egy fejletlen lény tettei, megannyi tévedés; márpedig ezekért nem jár büntetés, viszont meg kell adni a lehetőséget a tévedések helyesbítésére, a fejlődésre.

Hitler tévedései és hibái valójában nem tettek kárt azokban, akiknek a halálát előidézték. Ezek a lelkek megszabadultak földi kötelékeiktől.

Azok a hátramaradottak, akik az elhunytakat gyászolták, azért gyászoltak, mert nem ismerik az elhunytak osztályrészéül jutó örömöt. Aki megtapasztalta a halált, az soha többé nem gyászolja senki halálát.

Mikor idő előttinek, ennélfogva „rossz”-nak mondod a halálukat, az arra utal, mintha valami váratlan történt volna a világmindenségben. Márpedig, tekintettel arra, Aki és Ami Vagyok, ez egyszerűen lehetetlen.

Minden, ami a mindenségben megtörténik, a maga tökéletességében következik be. Isten nem vét hibát.

Ha majd megérted mindennek végső tökéletességét – nem csak azokét a dolgokét, melyekkel egyetértesz, hanem (sőt, elsősorban) azokét is, melyeket helytelenítesz -, eléred a Mesterek szintjét.