Csenge fáradt

Csenge fáradt

Vártam már rá hogy elkezdődjön, érdekes új kihívás lesz :) Egészen mostanáig Csenge a kérdezgetéseit úgy kezdte hogy “micsoda az?”. Ez viszont soha nem fajult kérdéslavinává, és nem is volt olyan hatása, mintha a tű megakadt volna a régi lemezen.

Ma korcsolyázni voltunk kettesben a Fő téren, és elindultunk hazafelé, amikor egy szép, kovácsoltvas csatornafedél fölött megkérdezte hogy “Miért lehet beledobni a havat?” Az első néhány miértet kapásból megválaszoltam, és figyeltem ahogy a válaszokat értelmezi. Úgy tűnt egy idő után, hogy már nem is a válaszokra figyel, hanem a következő szóra, amire a miérttel rá lehet kérdezni. A Miért áradatot úgy tudtam végül megállítani, hogy visszakérdeztem: “Szerinted miért” – ekkor Csenge nagyon aranyosan elkezdett válaszolni a saját kérdésére, és abbahagyta egy időre a miérteket…

Ma már azóta többször is belekezdett a miértekbe, vagyis valami elkezdődött.

Kíváncsi lennék, hogy ez a miértelés más anyanyelvű gyerekeknél is előfordul -e és milyen gyakorisággal? Vajon mi a szerepe, mire jó? Nem hiszem, hogy csak kíváncsiság és tanulásvágy van a háttérben – hiszen gyakran úgy tűnik, mintha nem is figyelne a válaszokra….

Mindenesetre itt egy aranyos felvétel, ami néhány napja készült a konyhában, főzőcskézés közben, még miértek nélkül:

[audio:20081216_beszelgetesekCsengevel.mp3|autostart=no|bgcolor=0x000000]