Pepparkakor

Az Anna gyártmányú, Ikeás gyömbéres kekszet az egyik kedvencem. Néhány kísérlet után sikerült leutánozni ezt a finomságot. Íme a recept:

Hozzávalók (4 tepsi):

  • 10 dkg vaj
  • 18 dkg cukor
  • 1/2 ek őrölt gyömbér
  • 1/3 ek őrölt szegfűszeg
  • 1/3 ek őrölt kardamom
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 1/3 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk kávé
  • 1 tojás sárgája
  • 2 ek méz (eredetileg speciális cukorszirupot adnak hozzá)
  • 7 cl víz
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 30 dkg finom liszt

1. nap:

  1. A vizet felmelegítjük, belekeverjük a kávét és a cukrot.
  2. Amikor a cukor már feloldódott, beleolvasztjuk a vajat, és belekeverjük az összes fűszert, a sót és a szódabikarbónát. Levesszük a tűzről.
  3. Amikor a massza már langyos, belekeverjük a mézet is.
  4. A lisztbe belekeverjük a tojássárgáját, és összekeverjük a fűszeres masszával.
  5. Egy kicsit ragacsos, lágy tésztát kapunk, de ne ijedjünk meg. A masszát kanalazzuk egy folpackba, majd lezárva tegyük a hűtőbe legalább 8 órára.

2. nap:

  1. Másnap elővesszük a hűtőből a tésztánkat, és jól lisztezett felületen a lehető legvékonyabbra (kb 1mm) kinyújtjuk a tésztát, és kiszaggatjuk a kiválasztott formánkkal. A tészta könnyen szakad, ezért a lehető legegyszerűbb formákat válasszuk.
  2. A kekszeket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 6-8 perc alatt szép barnára sütjük. A végén folyamatosan kell figyelni a színét, mert az ideális, ropogós állagot a világos és sötétbarna közötti legintelligensebb árnyalat adja!