roston csirke2004-ben Braziliában ettünk olyan pácolt csirkehúst, amit azóta is visszasírok. Nagyon finom volt! Most, hogy Csenge születésnapjára összegyűltünk, úgy döntöttem, kipróbálok valami különleges pácot a grillezéshez.

Az eredeti terv az volt, hogy a csirkehúst is különleges hentesnél vásárolom, ahol nagyon boldogan és nagyon vidéken tartott állatokat húsítanak. Sajnos a Kotkoda baromfibolt szabadság miatt zárva volt, így valami egészen közönséges helyen vettem meg a 4 mellet.

2 pácot választottam, egy barna szójamártásos, balzsamecetest (ebben legalább 2-3 órát áztatni kell az újnyi vastagra előkészített mell szeleteket), és egy narancsos-paprikás mézesmustárost. A cukor/méz azért jó, mert sütéskor rákaramellizálódik a húsra és ettől a külseje finom roppanós lesz…

Barna pác (4 nagy csirkemellhez elég) – kevergessük addig, amíg a cukor fel nem oldódik:

  • fél pohár barna cukor (egy pohár 2,5 decis)
  • fél pohár balzsamecet
  • fél pohár szójaszósz
  • negyed pohár oliva olaj
  • 2 evőkanál Worcester szósz
  • 2 evőkanál szezámolaj
  • 4 gerezd fokhagyma (összezúzva)
  • fél kávéskanál őrölt feketebors

Narancsos-paprikás mézesmustáros pác:

  • 1 narancs leve
  • 1 száraz chilli
  • 2 teáskanál édespaprika
  • 2 teáskanál Dijoni mustár
  • 3 evőkanál méz
  • 3 evőkanál ketchup
  • 1 kávéskanál olivaolaj
  • fél kávéskanál só
  • fél kávéskanál őrölt feketebors

Megsütöttük, ránkszakadt közben az ég, de mindenki megnyalta mind az összes újját, amije csak volt!