Pulyka

Karácsonyi pulyka

Hogy emlékezzünk mit is fogyasztottunk 2011 Karácsonyán, leírom a mi pulykánk esetét a kíméletes sütőnkkel :)

A sütő nem szándékosan kíméletes, sajnos a pulyka sütése közben jöttünk rá, hogy  160 fok fölött kikapcsol…

Nos kezdjük ott, hogy kell egy kb 5 kilós bébipulyka (ez kb 10 embernek volt elég). Előző nap elő kell készíteni, mégpedig úgy, hogy jól megmossuk. Feloldunk egy nagy fazékban, kevés vízben kb 15-20 dkg sót, belenyomunk kb. 6-8 gerezd fokhagymát és beletesszük a pulykát. Legalább fél napot kell állnia ebben a sós-fokhagymás vízben, lehetőleg hidegben (pl. hűtő).

A sütés előtt töröljük szárazra a madarat, és tömjük meg. Pl. tegyünk bele almaszeleteket, rozmaring ágakat, zellert, répát… Kössük össze a lábait, tűzzük össze a hasát, tegyük tepsibe hassal lefelé és takargassuk be alufóliával.

Most jön a sütés rész. 220 -ra előmelegített sütőbe tegyük a csibét kb fél órára, majd 130 fokon süssük 6 órán át. Egy teavajat olvassszunk fel, keverjünk bele két evőkanál mézet. A lassan puhára sült pulykáról vegyük le a takarót és kenjük be alaposan a mézes vajjal. Süssük ismét 220 fokon kb 20 percig, amíg pirosrobogósra nem sül. Utána fordítsuk meg és kenjük be a hasát is.

A pulyka a lassú sütésnek köszönhetően nagyon finom omlós lesz, a bőre pedig piros és ropogós. Jó étvágyat! :)