Canon 450d

Canon 450d

Hosszú várakozás után teljesült egy álmom. Gazdája lettem tükörreflexes (szokták DSLR -nek is hívni) fényképezőgépnek. Mint a világra nyitott szemmel csodálkozó embereket, a fotózás már régóta vonz és míveltem eddig is egy Kodak EasyShare bridge géppel, de már az első próbálkozások után érzem hogy ez azért más kategória.

Laikusként sokáig ellenáltam a vásárlásnak, hiszen képet egy bridge (mindent egyben) gép is tud készíteni, persze a minőségi különbségeket láttam azért a különböző kategóriájú gépek között a Flickrt nézegetve. Ráadásul a bridge gépek sokkal több flancos elektronikus extrát tudnak, ami nagyszerű a kísérleteséhez – tanuláshoz. Pl. time lapse videót külső kiegészítő nélkül a Canon 450d nem tud és nem tud 12x -es optikai zoomot sem az alap objektívével és nem lehet videót készíteni vele és nem lehet a képernyőjén nézni a képet elkészülés előtt (illetve lehet, de ilyenkor nem tud automatikusan fókuszt váltani).

De! Ha a Canont bekapcsolom, az azonnal be van kapcsolva, ha tekerem az objektív zoom gyűrűjét, azonnal látom az eredményt, ha megnyomom az exponáló gombot, abban pillanatban készül el a kép, amikor akartam, és ha lenyomva tartom, gépágyúként tüzel – alig győzöm kiválogatni a sok egyforma kép közül a tökéletest. Mindezt igencsak szembetűnően szebb képminőség mellett.

Lightroomot használok egy ideje a képek karbantartására, utómunkálataira. Erre a célra az aktuális (3 -as) verzió tökéletes. Nem tudok hibát találni benne. A Kodak -kal készült képek esetén a jobb képeken elég sokat varázsolgattam, mire valóban szépek lettek és vágni szinte mindig kellett. A Canon esetén megváltozott a feldolgozás menete. Itt az időt a jó képek kiválasztása viszi el, hiszen egy egy esemény alkalmával könnyen összejön akár 1000 lövés is, amiből talán ha 50 vagy 100 megmarad. A szó szerint kézenfekvő zoom állítgatás miatt nincs szükség vágásra és a színek, az élesség, a zajszint olyan, hogy nem igényel utópepecselést… Most amikor visszanézem a brazil, thai, californiai képeimet, fájó a minőség különbség.

Persze az okosok már mondják is rögtön hogy ez még mindig csak a kezdet! Hiszen csak egy kit objektívem van! És ráadásul hol van ez a full frame gépektől, és… Én egyelőre itt tartok és nagyon örülök. Sok sok kísérletezés vár még rám ezen a szinten mielőtt továbblépnék :) A családi és egyéb fotók mostantól már Canonosak lesznek, remélem látjátok a különbséget ti is (nagyfelbontáshoz katt a képre)!

 

Csenge

Csenge

U.I.:

Szegény Kodak féltékenységében bedöglött. Nem biztos hogy javítható, legalább 20 000 kép készült vele. R.I.P.