Tehát adott volt egy 130 l -es medence keresztmerevítővel és egy szűrő. Először is ki kellett találni, hol is álljon majd a medence. A választás a hálószobai régi, masszív komódra esett. Voltak forgalomból kivont padlószőnyeg darabjaink, az került az akvárium alá méretre vágva, és elkezdhettem tervezni, hogy is szeretném berendezni a kis birodalmamat.

3D háttér

3D háttér

Először a háttér kérdése foglalkoztatott, beleástam magam az aktuális megoldásokba, két fő irányba lehet elindulni, az egyiket az akváriumba bele kell szerelni (3D háttér), a másikat pedig kívülre kell ragasztani. A keresés során a meglepő az volt, hogy a neten bőséges választékot sehol nem lehetett személyesen megnézni, megtapogatni. Több napnyi keresés után rátaláltam az eddigi legmeggyőzőbb, nagy választékkal és jó árakkal szolgáló üzletre, ahol végre háttereket, köveket, egyéb elemeket is meg lehet nézegetni.

 

Jó szívvel ajánlom minden hasonló cipőben járónak az AquaDepo -t!

Szóval végre kezemben foghattam, szememmel láthattam a különféle modern háttereket, és bár először nagyon nem akartam, de végül mégis a 3d háttér mellett döntöttem leginkább azért, mert a fotó tapéták az árukhoz képest nagyon vacak felbontásban és képminőségben voltak nyomtatva (erősen elgondolkodtam, hogyha 10 000 Ft -ot elkérnek egy kb 1m x 50 cm -es nyomatért ilyen színvonalon, akkor egész nagy piaca lehetne a nagy felbontású, jó minőségű, akár absztrakt irányba húzó kreatív háttereknek…).

A 3D hátterek könnyű, szigeteléshez használt habszivacs szerű anyagból készülnek, éles szögben kétféle szürkés barnás színnel megfújva és nagyon élethűen utánozzák a valódi sziklák textúráját, színeit. Ráadásul akváriumban, egy picit bealgásodva már valóban sziklának tűnnek. Egy számomra megfelelő 85 x 45 cm -es darab olyan 12 000 Ft körüli pénzbe kerül, a helyszínen nagyjából méretre vágják (kb fél centivel kisebb kell hogy legyen mint a helye, hogy a szilikonragasztóból be lehessen nyomni eleget a ragasztásához), és szerelnek bele egy kis szűrővel ellátott nyílást, ahol a víz áramolhat hátra. Ugyanis ez a háttér elvesz a medence mélységéből 5-10 cm -t is akár, és mögötte is víz van, ahová nem juthatnak be a halak (van aki ide szerel pl. szűrőt…).

A ragasztásához venni kell szilikonragasztót, és kell ehhez való kinyomó pisztoly is. Otthon egy kicsit még farikcsálni kellett rajta, a vasfűrész gyönyörűen szeli! Mivel a keresztmerevítőtől nem fért be egybe, kettétörtem, és bennt összeragasztottam és beragasztottam úgy, hogy az akváriumnak az aljától a tetejéig érjen.

A háttér ezzel megoldódott, a tető következett. Egy kisebb halas boltban találtam műanyag dupla sínt a tolótetőnek és egy üvegessel kivágattam a 4 db üveget, amiket a keresztmerevítő két oldalára ragasztottam és szereltem (kb 5000 Ft volt mindenestől).

Innentől újra elszabadultak a kiadások… A lámpatest, ami két neon csövet tart az akvárium felett, 14 000 Ft -ba kerül ekkora méretnél!!! Ráadásul nem úgy van mint volt rég, hogy bármilyen neoncső jó a vízivilágnak… Kell egy alapvetően lilás színű fénycső a növényeknek (olyan színképe van, ami a növényeknek leginkább kell) ez kerül hátra. Előre pedig egy enyhén kékes színű fénycső kerül, ami elnyomja az előző színeit és jól kiemeli a halak színét… (minden egyre addiktívabb!). Nos egy egy ilyen cső ára 4000 Ft körül mozog és évente cserélni kell őket, mert egy idő után romlik a színképük, ami algásodáshoz vezet.

A fénycsöveim:

  1. Sera plant color (4900 K), 18 W, 60 cm
  2. Sera brilliant daylight (6000 K), 18 W, 60 cm

Ezután következett az aljzat… Nekem nagyon tetszenek a homokok, bár szakoldalak óvatosságra intenek ezzel kapcsolatban és voltak új szempontok, amiket figyelembe kellett venni. Pl. hogy a szemcsék mérete ne legyen nagyon kicsi, mert akkor túlságosan tömörödik a homok és havonta szántani – boronálni kemény akváriumhomokot nem vicces. Az se jó, ha élesek a homokszemcsék és nem kerekek, mert a törpeharcsák, algászok hasát felsértheti. Végül egy átlagosan 0.2 mm szemcsenagyságú, majdnem fehér homokot választottam (ugrott itt megint egy 4000 Ft).

A 150 W -os melegítő, háló már csak apróság volt, a rendszer készen állt az indulásra!

Folyt. köv.