Stargate Atlantis

Stargate Atlantis

Gyerekkorom óta sci-fi rajongó vagyok, a sorozatokat viszont nem szeretem. A Stargate Atlantis első két évadot Busy -éktól örököltük, amikor leléptek Ausztráliába (tőlünk vajon ki örökli majd? :)

A Stargate film annakidején tetszet, de a sorozattal nem tudtam mit kezdeni. Busy bizonygatta, hogy ez más, ez jobb, ezt nézzem meg.

Az Atlantis sorozat felütése az, hogy a nem túl távoli jövőben találnak a Földön egy olyan csillagkaput, melyen a megszokottnál egyel több tárcsázási szimbólum található. Az okosok rájönnek arra, hogy ez azt jelenti, hogy egy másik galaxisba biztosít féregjáratot. Sok energia kell a kapu megnyitásához, de átküldenek egy csapatot.

Ahová érkeznek az egy víz alatt lévő ősi város, amit egy nálunk sokkal fejlettebb technikai szinten álló emberi civilizáció épített. Az ősök – mint később kiderül – megvilágosodtak, így hátrahagyták az anyagi világot, nem foglalkoznak már vele (kivéve néhány kivételes alkalmat). Atlantis tehát egy csillivilli technológiákkal, rejtett laboratóriumokkal teleszórt hópihe alakú ősi város, amit szép lassan belaknak az emberek.

Innen számtalan új helyre lehet csillagkapuzni, minden új világ új kalandokat, storyt rejteget. A fő konfliktus egy ember-“helyi rovar” keresztezésből létrejött “lidérc” fajjal van, mivel ők emberi életenergiával táplálkoznak, mással nem tudnak szegények.

Az sorozat alapötlete remek, hiszen ebben a csúcstechnológiás – mégis ősi környezetben, ugrálva térben és időben számtalan féltudományos és tudományos mém bepréselhető, mint pl.: párhuzamos univerzumok, nulltér energia, megvilágosodás, nanorobotok, energiapajzsok és fegyverek, organikus űrhajó, hiperhajtóművek, teleportáció, tértechnológiák…

Remekül eltalálták a szereplőket is, majdnem mindegyik szerethető, konzekvens figura, és a történetek közt fellelhető a technológia, valamint jellemfejlődés is.

A sorozat eddig 5 évadot élt meg, egy egy rész 45 perces, így pont meg tudom nézni munkába menet a buszon :)