Jelentem alássan, elkészült az idei adag! 16 palack bodzaszörp készült el, és mivel sokan érdeklődtek, most egy egyszerűsített, 21. századi receptet mutatnék be. Az adagok a legnagyobb általam fellelhető lábasra értendőek (15l körül).

 

Mi kell hozzá:

  • 300 bodzavirágzat
  • 14 kg cukor
  • 300g citromsav
  • 10g aszkorbinsav (C vitamin)
  • 0.5 dl ezüst kolloid
  • 5g szalicil
  • 15 l -es lábas
  • 10 db ásványvizes palack
  • tésztaszűrő
  • teaszűrő
  • tölcsér
  • műanyag cső (opcionális)

Mi a teendő:

  1. Rakj a lábasba annyi bodzavirágot, amennyi csak belefér (kicsit még le is lehet nyomkodni)
  2. Szórj rá kb annyi kg cukrot, ahány literes a lábas (le fogja nyomni, préselni a virágokat)
  3. Öntsd lassan tele vízzel az egészet
  4. 1 hétig hagyd állni, naponta 1x lassan kevergesd meg (a cukor le fog süllyedni az aljára, és nem fog mind feloldódni)
  5. Szedd ki a virágokat egy tésztaszűrőbe, hagyd visszacsöpögni őket (egy másik lábasba célszerű, majd visszaönteni… A lehullott kis virágok nagyját fölözd le.
  6. Önts a lábasba 10g aszkorbin savat (szép tiszta, átlátszó lesz tőle a szörp) és legalább 200g citromsavat, valamint az ezüst kolloidot (ezzel 1 évig is eláll a szörp).
  7. Ezután jön a lényeg, ugyanis kóstolgatni kell kis adagokban a szörpöt, elég savanyú -e már. Ezt nem érdemes grammra játszani, próbálgatni kell. Azt vettem észre, hogy a citromsavnak kell 5-10 perc, mire teljesen feloldódik és összeérik az íze, szóval a végső simítások előtt érdemes várni pár percet.
  8. Ásványvizes palackokba tégy tölcsért, teaszűrőt, és szép lassan csővel, vagy kannával töltsd meg őket csurig.
  9. A palackokba szórj egy kevéske szalicilt (nem fog keveredni a szörppel, és felbontás után le is önthető a tetejéről, viszont meggátolja a penész girnyókat a terpeszkedésben)
  10. Próbáld meg teljesen légmentesen lezárni a palackot, és felmosni a konyhát és letörölni mindenhonnan a ragacsot. Készen is vagy.

Az idei eresztés különösen jól sikerült, a szerencsés látogatók és rokonok mostantól élvezhetik nálunk a tavasz konzervált levét :)