Ezt a szép olasz nevű finomságot hiába keressük Itáliában. Valószínűleg egy szerb pék agyában született meg ez név. Gyerekkoromban Szabadkán ezt ettük a városban hamburger helyett. Tulajdonképpen egy töltött lángosról van szó, amit nagyon könnyű elkészíteni és mindig hatalmas sikere van :) Hétvégén édesanyámat, húgomat és kis családomat örvendeztettem meg ezzel a vacsorával.

Az itt leírt adag 4 ember jóllakatását szolgálja. Hozzávalók:

  • fél kiló liszt
  • két tojás
  • fél élesztő (előzetesen megfuttatva kevés tejben)
  • két kiskanál só
  • egy evőkanál olívaolaj
  • 1- 2 kanál tejföl vagy joghurt

A töltelékhez:

  • 20 dkg kicsi kockára vágott sonka
  • 20 dkg sajt (mozzarella vagy trappista)
  • ketchup (vagy sűrített paradicsom)
  • tejföl
  • oregánó

A tészta előkészítéséhez keverjük össze az összetevőket, majd gyurmolásszuk egy darabig, amíg homogén nem lesz. Akkor jó, ha éppen csak hogy nem ragad. Ezután langyos helyen hagyjuk kelni minimum fél órán át. Ha már a 3x -osára nőtt, akkor jó lesz… Maroknyi darabokat tépjünk ki belőle, és nyújtsuk nagyjából téglalap alakúra. Tegyük az összekevert tölteléket a belsejébe, majd alaposan zárjuk le a batyut összenyomkodva a széleket.

Forró olajba dobva pár perc alatt megpirulnak, és kész is a délszláv olaszos junk(i) food.