Édesapámnak Dr. Emich Ákos -nak 28 -án születésnapja, valamint névnapja volt. Ebből az alkalomból összegyűltünk Celldömölkön egy rövid vidám együttlevésre. Nagymamám, Danyi Paula egyik mesterműve volt a fatörzs torta, és tudomásom szerint édesapámnak ez az egyik kedvence. Google -ben így rákerestem receptekre, és az alábbit készítettem végülis el (nem lett rossz, bár nem olyan mint a nagymamáé):

Hozzávalók:

Tészta:

7 tojás
7 kanál porcukor
10 dkg darált dió
1.5 evőkanál liszt
1.5 kávéskanál kakaópor

Töltelék:
25 dkg darált dió
15 dkg porcukor
7 cl rum
1 kávéskanál fahéj
7 dkg mazsola
1.5 csomag vaníliás cukor
erős feketekávé

Máz:
15 dkg vaj / margarin
15 dkg porcukor
5 dkg kakaópor

Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjéket felverjük, apránként belekeverjük a sárgáját, és a többi hozzávalót.

Kikent, papírral bélelt gáztepsiben sütjük, előmelegített sütőben, közepes lángon. Nedves konyharuhára borítjuk, azzal együtt feltekerjük, így hagyjuk kihűlni.

A töltelékhez a korábban rumba áztatott mazsoláról leszűrjük a rumot. A többi hozzávalót, a rumot, és annyi feketekávét, hogy keményebb, de jól kenhető masszát kapjunk, összedolgozzuk, majd belekeverjük a mazsolát, és megtöltjük a kihűlt tekercset.

A bevonat hozzávalóit simára keverjük, egyenletesen bevonjuk vele a tészta tetejét és oldalát. A bevonatnak legalább fél centi vastagnak kell lennie. Villával megcifrázzuk a tetejét, s akár kávészemekkel is díszíthetjük.