Meglepő fordulatot vett a családfa kutatás.

Miután Michael -el kiderítettük hogy rokonok vagyunk, ezt ő elújságolta a svédországban élő Endrédi (Emich) Gusztáv nagybácsijának, akivel azóta levelezünk. Gusztáv kb 20 éve szervezett már egy nagy Emich találkozót, és úgy látszik ez most meg fog ismétlődni Május 8 -án!

Gusztáv egyébként 56 -ban költözött el Magyarországról. Volt olyan kedves, és elpostázta nekem az ő általa felkutatott ügyeket, pl. megvan 2 Emich címer (hamarosan feltöltöm őket), valamint számos forrás, ahol tovább tudok keresni…

További fejlemények:

Időközben találtunk egy Emich testvérpárt Pécsen:

– András (1931) és Jenő (1933) testvérek, apjuk András (1907 – 1967)
– Nagyapjuk András (szül: 1880.01.25), az ő testvérének a neve Emich Vilmos
– a család Kisvaszar -ról származik (kb. 20 km Pécstől)

Jenő megigérte hogy Kisvaszaron utánanéz a templomi kivonatoknak, és postázza majd…

Szlovákiában is éltek Emichek?

Michael talált egy weboldalt, ami a szlovákiai temetők közös keresője (www.cemetery.sk), és itt van egy Emich György, aki 1915.06.26 -án lett eltemetve, Košice -n.

Horvátországban élő Emichek

Még egy felkutatásra váró szál az alábbi találat:

3619, VESNA EMICH-PAJALIC dr.med.

Prof. Harmath információi

Michael megbizott egy családfakutatót, aki nemrég emailben megkeresett engem is. Leveléből az alábbiakat tudtam meg:

Három-négy ágban is vizsgálódtunk,a legismertebb vonaluk a Sziléziában gyökerező főnemesi ág, melynek vélelmezett leszármazottja az a Gusztáv, aki Petőfi korában már nyomdát alapított és később az Atheneum kiadóvállalat és nyomda tulajdonos igazgatója lett
Pesten.

Ezek az Emichek is kétfelé osztódva fordulnak elő Óbudán ill. a Tabánban, ez utóbbiak közül Ferenc költözik 1811-ben Pestre és ott nyomdászként dolgozva, nagyon felfelé ívelő sorsú család őseként hal meg. Nem bizonyitható mégsem, hogy a Ferenc nevű előkelő Emich személyével lenne azonos, aki a sziléziai híres, főnemesi Emichektől származik. Ez az ág katholikus.

A második erőteljes águk Mucsfán már az 1700-as évek derekán megjelenik, egyértelműen földmüves bevándorlók.

A harmadik, melyhez Dr. Michel Emich úr tartozik Verbászon és Cservenkán található, az 1700-as évek végétől. Ők evangélikusok, eredethelyük nem azonosítható mert a falu anyakönyvei a háború alatt elvesztek, a menekülő német családok valahol a lengyel-német határ közelében vesztették el.

Mindenesetre nagyon kíváncsian várom ezt a 8 -i ős családi találkozót.