A babajelekre még Csenge születése előtt találtunk rá. A babajelelés lényege, hogy kézjelekkel egészítjük ki a szokásos kommunikációnkat, ugyanis a hangképző szervek általában később fejlődnek ki, mint a kommunikációs képességek. Így a babák már viszonylag korán (6-10 hónapos korban) már kommunikálnának, és erre pl. a siketnéma jelbeszéd jelei, vagy más egyszerű gesztusok alkalmazhatóak. A babák “pápá” intése egyike a legelterjedtebb babajeleknek. Amikor ezt megtanulja egy baba, már képes más jelek használatára is.
A jelek egy részét könyvből, egy részét pedig a saját fantáziánk alakította ki. Csenge rendkívüli módon élvezte a babajelek tanulását, alkalmazását, amíg el nem kezdett beszélni (ma már jóval több szót tud, mint amennyi jelet ismert.

Egy régebbi bejegyzésben videó is látható: Mese és állatjelek

További infók: http://www.babakozelben.hu/cikkek/babajelek.htm

Néhány jelet be is mutatok a 16 hónapos Csenge segítségével :)

Vakond (betakarja a szemét) Vakond (betakarja a szemét)
Majom (vakargatja az oldalát, közben azt mondja hogy uh uh ah ah) Majom (vakargatja az oldalát, közben azt mondja hogy uh uh ah ah)
Cápa és Cet (kinyitja a száját, vicsorít, majd ugrik - a kép a jel előtt készült egy másodperccel...) Cápa és Cet (kinyitja a száját, vicsorít, majd ugrik – a kép a jel előtt készült egy másodperccel…)
Harkály (kopog) Harkály (kopog)
Orrszarvú (orrára mutat és közben bök az ujjával, valamint morog is) Orrszarvú (orrára mutat és közben bök az ujjával, valamint morog is)
Oroszlán (utánozza a Metro Goldwyn Mayer -t) Oroszlán (utánozza a Metro Goldwyn Mayer -t)
Fóka (a fejét mozgatja és közben utánozza a fóka hangját - uh uh) Fóka (a fejét mozgatja és közben utánozza a fóka hangját – uh uh)
Egér (a szája előtt mozgatja a kezét, mintha a bajuszát simogatná) Egér (a szája előtt mozgatja a kezét, mintha a bajuszát simogatná)
Delfin (hoppá - ugrik) Delfin (hoppá – ugrik)
Madár (kezével szárnyat imitálva repül) Madár (kezével szárnyat imitálva repül)
Hal (cuppog) Hal (cuppog)
Zsiráf (ingatja a fejét, mintha hosszú nyaka lenne) Zsiráf (ingatja a fejét, mintha hosszú nyaka lenne)