A halava igen laktató, akár önmagában is fogyasztható reggelire vagy vacsorára. Azt tartják, hogy ha valaki nagyon forró halavát eszik, az elűzi a kialakulóban lévő náthát.

A halava alapja a ghí -n pirított búzadara (gríz).  Ezt sok féleképpen lehet ízesíteni, pl. gyümölcsökkel, magokkal, vagy akár répával.

Répás halava:
2 személyre kb. 15 dkg répa szükséges, illetve kb. 20 dkg gríz, 15 dkg cukor és kb. 5 dcl tej. Ha sok répát raksz bele, nagyon répaize lehet, föleg ha nem sül át teljesen… A répa és a gríz 1:1 arányban is főzhető, de akkor rendesen meg kell párolni a répát.

Fogod a répát, meghámozod, lereszeled. Egy fél evőkanálnyi ghín elkezded pirítani a répát, Lassú tűzön, folyamatosan kevergetve. Ha szükséges, 1-2 kanál vizet önts a répa alá, le ne égjen!
Mikor már egészen kellemes illata van, (kb. 2-3 perc), teszel bele 2-4 evőkanál mazsolát, s tovább pirítod, lassú tűzön, folyamatosan kevergetve. Ezután egy kis őrölt fahéjat s reszelt szerecsendiót (ne túl sok szerecsendiót!) adj hozzá, valamint add hozzá a cukrot.
Adj hozzá kb. 5 dl tejet, s hadd forrásba jönni. Közben pirítsd meg a grízt ghín (amit akár a répáról is leönthetsz, mielőtt hozzáadnád a tejet), a megpirult, aranyszínbe hajló grízre kell önteni a répás tejet. Légy óvatos, annyi tej kell, hogy elsőre nem túl sűrű tejbegrízre hasonlítson, s ez úgyis gyorsan (2-7 perc alatt) besürűsödik…
Ha 2 percnél hamarabb sürűsödne be, akkor még kell bele tej, mert különben a gyomrotokban szívja meg magát vízzel s olyan lesz, mint a malter…
Mikor épp beleöntötted a tejet a grizbe, érdemes megkóstolni, elég édes-e. S ha kell, ilyenkor lehet utánacukrozni.

A mazsolás ananászos szerintem a legfinomabb…
Ha ananász, akkor tej kizárva, az ananász ugyanis gyorsan kicsapja a tejet.

Az ájurvéda a mazsolán, szárított datolyán, fügén kívül a mangót engedélyezi tejtermékkel keverni… Azt is leginkább joghurttal, tejszínnel, tejföllel.

Ananászos halava:
Forralj vizet, kb. 2,5-3 szor annyi térfogatút, mint amennyi grízt használsz, majd ebben feloldod a cukrot, s beleteszed az ananászt…
A grízt megpirítod ghín, majd félidőben hozzáadod a mazsolát vagy egyéb aszalt gyümölcsöt, s amikor szépen megpirult, adj hozzá fahéjat, szegfűszeget, ízlés szerint és fél decinként, állandó kavargatás mellett, felettébb óvatosan és kicsit távolságtartóan hozzáadhatod a cukros-ananászos vizet.
Itt is érvényes, ha túl gyorsan szilárdul, víz kell még hozzá. Akkor a legjobb ha kb. 5-7 percnyi főzés után lesz közepes darakása keménységű.

A test olyan eszköz, ami lehetőséget ad a cselekvésre, ezért nekünk kötelességünk ápolni és gondozni azt. Ne csupán azért együnk, hogy teli legyen a bendőnk. Ne csak arra törekedjünk, hogy az étel ízes legyen, hanem arra is, hogy az erőt adjon az élethez, és elősegítse bennünk a lelki harmóniát és szeretetet! Az az étel, amit vonakodva, nem megfelelő, vagyis nem pozitív tudatban főznek, nem lesz tápláló, hiába van benne minden tápanyag. Nem okoz feltétlenül betegséget, de az egészséget sem mozdítja elő. Sajnos a nyugati ember nincs tisztában azzal: nemcsak a megfőtt ételt fogyasztja el az ember – az étellel együtt a szakács tudata is hatással van rá! Ahhoz, hogy az étel valóban pozitívan hasson szervezetünkre, a szakács tudatának is nagyon pozitívnak kell lennie. Ezért tanítja az indiai hagyomány, hogy az ember főztje Istennek szóló, szeretetteljes felajánlás legyen.