Ez az írás segített:

Kérdés:
Kislányunk 4 hetes. Már túl vagyunk jó pár klasszikus szoptatási nehézségen (kisebesedett mellbimbó, csomós mell, “jó mell/rossz mell” probléma”)  legtöbbjüket sikerült a szakirodalomban fellelhető tanácsok alapján megoldani. Egy hete azonban elkeserítő jelenség költözött az életünkbe.
Kislányunk hasfájós lett. Minden szoptatásnál egy két szívás/nyelés után intenzív gyomorműködési jelenségek mellett (korgás/morgás, szelek,  székletürítés) fájdalmasan felsír, elvörösödik, izeg/mozog, elveszti a mellbimbót, amitől éktelen haragra gerjed, és idegességében az ismételt szájába helyezéskor sem találja a mellbimbót, majd csak 5-10 percnyi vigasztalhatatlan zokogás után sikerül megint a szájába tenni.

Az  szoptatások feszültségteljes tortúrákká váltak, holott az első három hétben harmonikusan szopott és és a szopások után jóllakottan szundikált. A gyermekorvostól kaptunk emésztéssegítő cseppeket, de igazán nem látjuk, hogy használnának. Próbáltam abszolút igény szerint szoptatni (egy-két óránként is akár), aztán szigorúbb 3-3,5 óránként.  Étrendemet szabályozom: kávét, teát nem iszom, hüvelyeseket, káposztát, karfiolt, stb., citrusféléket  nem fogyasztok. Olvastam, hogy a tejtermékek fogyasztásának beszüntetése szintén segíthet. Tejet már most sem iszom, esetleg hagyjam abba a  sajt, túró, tejföl fogyasztását is? Lehetséges, hogy nem tudunk segíteni ezeken a feszült szoptatásokon, és 3-5 hónapos koráig szenvednie kell?
Válasz:
Amit leírsz, az számomra arra vall, hogy nagyon erős a tejkilövellő reflexed.
(De lehet, hogy nem erről van szó, csak gyanítom.) Ebben az esetben megpróbálhatod azt, hogy a babát függőleges testhelyzetben szoptatod (így nem nyel annyi levegőt), és, amikor érzed a reflexet (a másik mellből is csöpögni kezd a tej), akkor a szoptató mellet egy kicsit elszorítod az ujjaiddal. Így csak lassan fog a baba tejhez jutni, és nem zavarja meg annyira a pocakját.
Próbálkozhatsz különféle testhelyzetekkel is, meg szopi közbeni böfiztetéssel.
Lehet, hogy nem azzal van baj, hogy nagyon dől a tej, hanem azzal, hogy túl gyakran szopizik a baba, és mindig csak a laktózban dús első tejhez jut hozzá.(Ennek a jele a haspuffadás és a nagyon híg, szinte vízszerű, savanyú szagú széklet) Ezen segíthet, ha csak kb. kétóránként szoptatsz, és engeded, hogy teljesen kiszopja az egyik mellet, utána kínálod meg a másikkal. Ez a terápia néhány nap után hozza meg gyümölcsét.
A diétáról annyit, hogy, ha az első hetekben nem zavarta a kicsit a tejtermék, akkor valószínűleg most sem fogja. Szóval: nem kell szigorítani a diétát.
A hasfájós babák kb. három hónapos korukra kinövik a problémát, de szerintem nem kell addig várnod.
 

Sződy Judit – http://www.babanet.hu/faq/szoptat37.php